Joomla project supported by everest poker review.

Other languages / Dutch / Dansdag voorbereidingen & Ideeën voor Dansdag 

 

 

 

Dansdag voorbereidingen

&

Ideeën voor Dansdag

 

 line-pattern

 

Dansdag voorbereidingen

 

 

 

    Op 29 april, zoals ieder jaar sinds 1982, wordt door miljoenen dansers de officiële Dansdag gehouden over de gehele wereld.  Dit is een initiatief van de International Dance Council CID, UNESCO.

We hebben onderstaande richtlijnen opgesteld als checklist voor mensen die breder betrokken zijn bij de danswereld: leraren, choreografen, groepsleiders, journalisten, onderzoekers, verenigingen, leveranciers, organisaties etc.:

 

Doel

De belangrijkste doelstelling van Dansdag is aandacht te trekken van een breder publiek voor de danskunst. De nadruk zou moeten liggen op ‘nieuw’ publiek, mensen die door het jaar heen gewoonlijk niet bezig zijn met dans.

Evenementen

Dansdag evenementen kunnen speciale uitvoeringen zijn, open dag-lessen, openbare repetities, lectures, artikelen in kranten en tijdschriften, dansavonden, radio- en TV-programma’s, bezoeken, straatopvoeringen, parades, etalage-uitstallingen etc.

 

Organisatoren

Evenementen worden voornamelijk georganiseerd door dansgezelschappen, amateurgroepen, scholen, verenigingen en andere organisaties die actief zijn op dansgebied. Daar waar mogelijk zou het beter zijn evenementen gezamenlijk met een niet dansorganisatie te organiseren zoals overheidsinstellingen, een openbare school, een gemeente, een bedrijf, een vakbond.  

 

Inhoud

Organisatoren hebben volledige vrijheid in het bepalen van de inhoud van het evenement. Zorg er voor dat algemene informatie over de danskunst beschikbaar is, de geschiedenis, het belang voor de maatschappij, het universele karakter. Dit kan gedaan worden in een korte toespraak, een aantekening in het programma, een tekst die uitgedeeld wordt aan de aanwezigen. Op deze manier maak je het evenement anders dan wat je normaal doet. Lees een bericht voor van een beroemdheid, een gedicht, een deel van een tekst van een bekende schrijver.

 

Coördinatie

Om maximaal succes te behalen is het belangrijk om op tijd met de voorbereidingen te beginnen.  Het is noodzakelijk de pers en de media in het algemeen te informeren over het evenement.

Geef het door aan een organisatie die een belangrijke sleutelpositie heeft op regionaal of nationaal niveau, die een lijst van evenementen publiceert die gepland zijn voor Dansdag. De toegang is bij voorkeur gratis, of per uitnodiging. Nodig personen uit die normaalgesproken niet aan dergelijke evenementen deelnemen.

 

Plaats

Bij voorkeur vinden evenementen plaats op nieuwe locaties zoals straten, parken, pleinen, winkels, bedrijven, dorpen, discotheken, scholen, stadions, etc.

Door het evenement in een originele omgeving te plaatsen kun je benadrukken dat dit evenement opgedragen is aan de universele familie van dansers.

 

 

Dr. Alkis Raftis

President van CID

 

 

 

 

 

 

1.  De officiële mededeling voor Dansdag wordt gemaild naar meer dan 150.000 dansprofessionals in 200 landen. Hij wordt vertaald in tientallen talen. Vraag alstublieft om een vertaling, of vertaal het zelf in de taal van uw land en stuur die naar dansorganisaties en de media. U kunt richtlijnen en eerdere berichten vinden op: www.unesco.org/ngo/cid

 

2.  Wereld Dansdag, ieder jaar op 29 april, voor het eerst in 1982 en gepromoot door de CID, mikt op het trekken van aandacht voor de danskunst. Het wordt gevierd door miljoenen dansers over de gehele wereld. Op die dag organiseren dansgroepen, dansscholen, organisaties en individuen, professionals zowel als amateurs, een activiteit die een publiek aanspreekt anders dan ze gewend zijn.

 

3.  De International Dance Organisation is de officiële vertegenwoordiger van dans in alle landen ter wereld.

-  CID is erkend door UNESCO, nationale en plaatselijke overheden, internationale organisaties en instituten.

-  De leden zijn de meest vooraanstaande federaties, verenigingen, scholen, groepen en individuen actief op dansgebied in meer dan 150 landen.

-  CID werd opgericht in 1973 op het hoofdkwartier van de UNESCO in Parijs waar het gevestigd is.

-  UNESCO is de Educatieve, Wetenschappelijke en Culturele organisatie van de Verenigde Naties.

 

International Dance Council - CID - Conseil International de la Danse

UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75732 Paris 15, France

www.cid-portal.org

http://danceday.cid-portal.org/

 

 

 

 

 

line-pattern

 

 

 

 

 

 

 

  Ideeën voor Dansdag

 

 

Ieder jaar vieren miljoenen dansers Wereld Dansdag op 29 april. Voor het eerst in 1982 en gecoördineerd door CID. De Dansdag is niet verbonden met één specifieke vorm van dans.  

Met verwijzing naar ons document ‘Dansdag voorbereidingen’ en ‘Jaarlijkse Officiële Mededelingen’ treft u hier een lijst met ideeën voor deze speciale dag. We willen er zeker van zijn dat meer en meer mensen op deze planeet dansen beoefenen, bekijken of denken over dansen. 

 

1.  Uitvoeringen

Houdt een uitvoering, niet zoals je dat gewoonlijk zou doen maar eens op een andere manier. Verander de inhoud van de uitvoering, of de plek waar je hem houdt of de manier van reclame maken of de personen die hem uitvoeren.

 

2.  Lessen

Geef op een andere manier les: houdt non-stop open huis lessen, geef les aan nieuwe mensen (jong, oud, gehandicapten of voorbijgangers) in nieuwe locaties, (kleuterschool, supermarkt, fabriek, gevangenis, ziekenhuis, schip, barakken etc.)

 

3.  Lectures

Leg dans uit: mensen zijn gewend om naar dansen te kijken of zelf te dansen, maar ze denken er maar zelden over na. Praat er met hen over of nodig sprekers uit vanuit diverse vakgebieden (geschiedkundigen, schrijvers, journalisten, religieuzen, etc.) om over dansen te praten.

 

4.  Tenstoonstellingen

U kunt een verzameling kostuums tentoonstellen, foto’s, accessoires, ansichtkaarten, postzegels, posters, boeken etc.

 

5.  Artikelen

Schrijf een artikel en stuur het naar een tijdschrift of krant ter publicatie. Vraag een journalist om samen een artikel te schrijven waarin je je werk en ideeën presenteert.

 

6.  Programma’s

Werk samen met een radio- of TV-station om een programma te produceren.

 

7.  Optochten

Optochten zijn erg populair en trekken publiek. Er zijn drie soorten: a. groepen gaan al dansend langzaam vooruit, b. zij dansen een paar minuten, gaan gezamenlijk een stukje verder en dansen dan weer of c. op een platform getrokken door een voertuig. Afdelingen van de CID werken met gemeenten samen om optochten of andere evenementen te organiseren.

 

8.  versieringen

Openbare plaatsen worden versierd rond het thema ‘dans’. Ook etalages en portieken kun  je versieren. U kunt winkeleigenaren vragen om deel te nemen in een prijsvraag voor de mooiste decoratie.

 

Dr. Alkis Raftis

President van het CID

UNESCO, Parijs

 

 

line-pattern

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dance Day        يوم الرقص       Journée de la Danse       舞蹈日       Día de la Danza       День Танца 

a program of the International Dance Council CID at UNESCO
the official organization for Dance world wide
www.cid-portal.org    www.cid-world.org

Sunday the 16th. Design by JoomlaTemplateMaker.