Other languages / Türkçe
Türkçe
Bir asır evvel ünlü Rus organizatör Sergey Diaghilev performanslarına katkıda bulunmaları için dönemin en yetenekli ressamlarını ve müzisyenlerini birlikte çalışmaya davet ederek balede bir devrim yaratmıştır. Benim günümüz koreograflarında gördüğüm durum ise diğer sanat dallarını göz ardı ettikleri ve eserlerini diğer alanlardaki eşdeğerleri ile aynı potada eritip sergileme ihtiyacı hissetmedikleri.
Eminim ki insanlar daha çok sanat dalının dahil olduğu dans performanslarını izlemekten büyük keyif alacaktır ki klasik sanatlardan bahsedecek olursak; resim, heykel, tiyatro, müzik, şiir, mimari sanat dallarının yanı sıra daha modern olarak nitelendirilebilecek fotoğraf, sinema, multimedya, aydınlatma tasarımı, ses tasarımı gibi dallar tüm duyulara hitap etmektedir. Hatta ve hatta daha ileri gidecek olursak beşeri bilimler (tarih, edebiyat, felsefe ve dilbilimi) dahi koreografileri zenginleştirmek için kullanılabilmelidir. Ben şahsen özellikle hikaye anlatımı, dövüş sanatları - ve samimiyetle söyleyebilirim ki - mutfak sanatlarının da dahil olduğu temsillerden büyük keyif alırım.
Tüm bunlar aslında hiç de yeni sayılmaz. Antik Yunan sempozyumlarından yukarıda saydığımız tüm sanat dalları bir arada sergilenmekteydi. 25 yüzyıl sonra biz de mümkün olan en fazla sayıda sanat dalının aynı performans içinde bir bütün olarak sergilenebileceği fikrine geri dönebiliriz.
Bu sene Uluslararası Dans Konseyi (CID) bir kardeş organizasyon ile güçlerini birleştirerek Dünya Dans gününü kutlamaktadır. Uluslararası Sanat Topluluğu (International Association of Art IAA/AIAP), bağımsız bir sivil toplum örgütü olup merkez ofisleri, UNESCO ofisimizin hemen yanında konuşlanmıştır. Sunduğumuz ortak önerimiz ise dansın; resim, çizim, heykel ve/veya görsel sanatlar dalındaki diğer yaratıcı çalışma alanları ile bir arada sunulabilmesidir.
IAA/AIAP başkanı Meksikalı Ms. Rosa-Maria Burillo’ya onlarca ülkeden sanatçıları bu konuda harekete geçirdiği ve ortak etkinliklerde, temsillerde, sergilerde, performanslarda, FlashMoblarda ibadet buluşmalarında, terapi seanslarında ve ziyafetlerde (neden olmasın ki?) koreograflar, dansçılar ve dans eğitmeleri ile beraber çalışabilmelerini sağladığı için şükranlarımı sunuyorum.
Alkis Raftis
Uluslararası Dans Konseyi Başkanı
UNESCO, Paris